A zsűrizés

AZ ÉV TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ és az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉSZE-DÍJ bírálatát kilenc tagú szakmai zsűri látja el.

A zsűri elnöke:

az előző év Ormos Imre-emlékérem díjazottja

A zsűri tagjai:

Dr. Szikra Éva

Okleveles tájépítészmérnök, MTA-n kandidált örökségvédelmi szakember, aki egész munkásságát a műemlékvédelemnek szentelte. Kertörökségeink gondozása, rekonstrukciója mellett az elmúlt évtizedekben diákok százainak oktatta a történeti kertek kutatás-tervezési módszertanát. Koordinálta a komáromi Monostori-erőd környezetrendezését. Európa Nostra díjat kapott az ócsai református templom és a sonkádi református templom kertjének rekostrukciójáért. A visegrádi reneszánsz palotakertek kutatása és helyreállítása, valamint a tiszadobi kastélykert rekostrukciója is a nevéhez fűződik. 2012 óta az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Történeti Kertek Szakbizottságának elnöke.

Csapó Balázs

Építész, a Budapesti Építész Kamara elnöke, a PALATIUM M4 Projekt Kft. ügyvezetője. Az M4-es metró tíz állomásának egyik építész generáltervezőjeként a közlekedési építészet meghatározó alakjává nőtte ki magát. A metróállomások több rangos és hazai díjat és elismerést kaptak, melyek közül a legrangosabb személyes eredménynek a Budapesti Építész Kamara Nívódíja 2015 plakettet tartja. Számos köztér megújítás tervezésében volt érintett, kortárs tájépítészekkel élő munkakapcsolatot ápol, a legnagyobb területi kamara elnökeként a társszakmák érdekeit is képviseli. Terézváros és Kőbánya tervtanácsainak, valamint a Magyar Építészkamara Felügyelőbizottságának tagja.

Zaš Brezar

Zaš Brezar a Landezine online nemzetközi tájépítészeti platform alapítója és főszerkesztője. Szlovéniában, a Ljubjanai Egyetem Biotechnikai Karának Tájépítészeti tanszékén diplomázott, több éves gyakorlati tapasztalattal is rendelkező tájépítész. Jelenleg elsősorban a Landezine-t szerkeszti és fejleszti valamint szervezi a Landezine LIVE eseményeket és a LILA-t, a Landezine Nemzetközi Tálépítészeti Díját.

Juhász Gábor

A Semmelrock Kft. projektmenedzsere. Tanulmányait a Szent István Egyetem Közgazdász szakán végezte. 2003 óta dolgozik a Semmelrock Kft.-nél. Közgazdász végzettségének és 15 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően a nagy projekteket lebonyolító tervezőkkel, kivitelezőkkel, beruházókkal és a meghatározó döntéshozókkal tartja a kapcsolatot, országos szinten. A betontermékek menedzselése és a projektek koordinálása mellett, kiemelt szerepet tölt be a beton burkolatok termékfejlesztése és innovációja terén, valamint az egyedi gyártású projektigények megvalósításában.

Krizsán András DLA

Ybl-díjas építész, a Modum Építésziroda Kft ügyvezető igazgatója, vezető tervezője. 1986-ban végzett a BME-n, 2000 óta tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, 2015 óta pedig elnöke. 1992 óta Pula, 2013 óta Esztergom főépítésze. a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja, 2008 és 2014 között a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozatának elnöke. A modern organikus építészet művelője. Sokoldalú építészeti tevékenysége az ország legkülönbözőbb térségére kiterjed, ezen belül különösen a Balaton-felvidéken sűrűsödnek alkotó munkáinak eredményei. Középületeit és lakóházait több alkalommal Építészeti Nívódíjjal jutalmazták. Megvalósult épületeire jellemző az emberi lépték, a tájbaillő anyaghasználat, az épített környezethez való kreatív alkalmazkodás.

Kosztka Ernő

Kertészmérnök, kertépítő- és növényvédelmi szakmérnök, a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke, valamint a Barack-Virág Kft tulajdonos ügyvezetője. Közel húsz éves szakmai tapasztalattal rendelkezik zöldfelületek tervezésében, kivitelezésében, fenntartásában. A Magyar Kertépítőverseny megalapítói közé tartozik, a szervezőbizottságának állandó tagja.

Marosán Angelika

Környezetgazdálkodási agrármérnők, Kertépítő és zöldfelületfenntartó szakmérnök és Vadgazdálkodási szakmérnök. A MÖFÖSZ alelnökeként a Virágos Magyarországért Mozgalom Szervezőbizottságának munkáját segíti. A mozgalomban résztvevő budapesti kerületek és vidéki települések zöldfelületeit aktívan zsűrizi. A III. kerület teljes zöldfelület-gazdálkodásával – főkertészként – foglalkozott, majd a Gödöllői Királyi Kastély parkjának felújítása után, annak zöldfelület-gazdálkodási vezetőjeként újragondolta az addigi parkfenntartási rendszert.

Nagy Ildikó Réka Phd

Okl. tájépítészmérnök. A SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Karának docense. Köztestületek, szakmai szervezetek és civil szerveződések tagja. Partnerségei közül legbüszkébb az Ökotárs Alapítvány és az Energiaklub barátságára, valamint az Etente Florale Europe nemzetközi zsűritestületi tagságára. Erős ökológiai és szociális érzékenység jellemzi. Doktori disszertációját a patakhelyreállítások tájrehabilitációs kérdéseiről írta. Dolgozott a településtervezésben, települési szintű kutatásokban és szabadtértervezőként is. Legnépszerűbb megvalósult köztéri munkája a Veszprémi-Séd menti zöld sétány és közkertek, amelyen Illyés Zsuzsával és sok más kollégával dolgoztak együtt. Az egyetemen jelenleg a települési szintű zöldinfrastruktúra kutatásával és oktatásával foglalkozik.

Papp Katalin

Táj- és kertépítész szakon végzett okleveles kertészmérnök. Széles körű szakmai tapasztalatra tett szert a tájépítészet határterületein eltöltött jelentős idő során. Foglalkozott környezetvédelemmel, városökológiával és településrendezéssel. 15 évet töltött a Fővárosi Önkormányzatnál, évekig tagja volt a Fővárosi Tervtanácsnak is. Számos környezetvédelmi és zöldfelület-fejlesztési program megalkotásában vett részt és koordinált városi zöldfelületeket célzó projekteket. 2003-tól társtulajdonosa és a tervezője a Kert-Vonal Tervező Stúdiónak. Elsődlegesen közterületek, intézménykertek állnak munkája fókuszában.